Från stillhetens trädgård till en begravningsbyrå i Malmö

11 september 2020
Mikael Barani

Det finns en stillhet i livet som de flesta av oss kanske aldrig finner. I varje fall inte förrän vi blir gamla. När kroppens åldrande ser till att livets tempo saktas så börjar också en ny horisont att öppna upp sig för oss. Vi inser att det finns andra värden än dem som vi hittills har levt med och att de stora stunderna ofta inträffar i det tempo som vi många gånger fnyste åt som unga.

Nyckeln till stillhetens trädgård

Dem bland oss som mediterar kanske redan har hunnit ana denna lugna plats som vi alla bär inom oss. Alla de krav vi har på oss själva, främst på grund av oss själva, har dock en tendens att växa över denna lilla trädgård av stillhet inom oss. Har man uthållighet nog så kan man dock gräva fram den innan börjar närma sig åldern då ens släktingar börjar fundera på om det inte snart är dags att kontakta Malmö begravningsbyrå.

Belöningen i detta arbete, att finna lugnet inom sig, gör inte att man blir mer passiv i livet. Vilket kanske många tror när de läser om det. Istället handlar det om att man tar både stiltje och storm med ro. För när visdomen kring att allting är flyktigt – både glädje som oro – så infinner sig en känsla i livet som liksom omfamnar alla de känslor som vi upplever.

Att finna acceptans inför livets föränderlighet och förgänglighet gör att vi blir mer klarsynta i vårt sökande efter meningsfullhet. För vad är poängen med livet om man inte känner att det är meningsfullt?
Denna meningsfullhet handlar till syvende och sist om vad var och en av oss personligen finner skänker oss glädje. Det är därför upp till var och en av oss att anta utmaningen att gräva fram denna stillhetens trädgård inom oss och se vilka skatter som ligger gömda där.

Fler nyheter