Låt äventyret stärka dig

14 februari 2020
Mikael Barani
Låt äventyret stärka dig

Vi lever i en fysisk värld och det är därför lätt att fixera blicken på det materiella. Eller som man brukar säga ”Den som har mest grejer när man dör vinner.”

Saken är ju dock den att alla de där grejerna blir kvar i den fysiska världen när vi dör. Om det nu inte finns en flyttfirma som levererar prylarna till livet efter, det vill säga.
Materialla saker har definitivt sin plats här i livet. De skapar högre livskvalitet, men de skapar inte våra liv.

Istället är det oftast upplevelserna som lyfter oss till nya höjder och som binder oss samman med människorna som vi delar dessa upplevelser med. Speciellt när det handlar om att trotsa någon form av rädsla. Det är då vi verkligen kan utvecklas och skapa tätare band med varandra.

Vi människor utvecklades trots allt genom att våra förfäder tog risker.
Kanske inte främst för att få kickar, utan för att det var nödvändigt. Vi människor har historiskt sett dött i drivor för att våra gener ska få leva vidare. Oavsett om det gäller något så enkelt som jakt för att överleva eller utforskandet av jorden samt utvecklandes av innovationer.
Fara har alltid varit en del av vårt liv.

I varje fall fram tills nu.

Idag lever vi i trygghetsberoendets tid. Helst ska våra barn vara helt klädda i skumgummi när de lämnar hemmets trygga vrå.
Problemet är att det lätt slår åt andra hållet och att dessa barn växer upp till att bli överdrivet känsliga – både fysiskt och mentalt.

Nej, nu behövs lite vardagsäventyr i våra liv så att vi fostrar ett starkt sinne. Passa på att göra lite vardagsäventyr, som att åka luftballong, paddla kanot eller vandra lite i skogen.

Det är inga svåra grejer att utföra egentligen, även om de kräver förberedelse och rätt inställning. 

Fler nyheter