Låt proffsen ordna däckbyte

12 oktober 2020
Lily Hansen

Det finns ibland väldigt många val att göra. Är det inte det ena så är det det andra. Ibland är valen enkla och ibland känns det som man behöver högskoleutbildning för att välja rätt. Lyckligtvis är inte alla val komplicerade.

I Sverige måste de allra flesta av oss som äger en bil byta däck minst två gånger om året. Det handlar om säkerhet och det kan man inte tycka annat än bra om. Ska man råka illa ut på vägarna behöver det ju inte vara pga felaktiga däck. Och det allra enklaste är att lämna bilen till en däckfirma.

Vad är det för regler som gäller för däck?

Vi vet. Datum och regler borde sitta som en smäck men tyvärr är det inte alltid så. Det finns mycket här i livet att hålla reda på. Att slippa belasta hjärnan med mönsterdjup och sistadatum för däckbyte är inte helt fel.

Såhär ligger det till. Det är lag på vinterdäck mellan första december och sista mars om vinterväglag råder. Vinterväglag innebär snö, is, modd och frost. Dubbdäck är förbjudna mellan 30 april och 30 september om det inte är vinterväglag. 

Mönsterdjup? 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck och fordon högst 3,5 ton. Annars 5 mm.

En praktisk lösning året om

Däckbyten är oftast bökiga, tunga och smutsiga. Du behöver viss utrustning och du behöver veta vad du håller på med. Du behöver även förvaring till de däck du inte använder för tillfället. Att anlita en bra däckfirma är en betydligt bättre lösning.

När du ska göra ett däckbyte i tyresö kan du anlita ett företag som kan sköta allt. Du åker dit och lämnar över jobbet till folk med rätt utrustning och hämtar sedan en färdigskodd bil. De däck som inte används kan få bo bekvämt på däckhotellet tills det är dags att jobba igen.

Fler nyheter