teamp.se

läs mer här

Pianomusik som lever i hundratals år 

Wolfgang Amadeuz Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven och Claude Debussy. Listan över några av världens främsta kompositörer som gjorde karriär på piano är ett gott sällskap.

Det är inte fel att även kalla dem för genier. Trots att en hel del av dem skrev sin musik på 1700-talet lever den fortfarande vidare inom pianomusiken så här 300 år senare. Man kan bara dra slutsatsen att tonerna är tidlösa. Och än idag finns ju pianot kvar. Ett klassiskt instrument som får leva vidare, förhoppningsvis in i all oändlighet. Det kan vi tacka just exempelvis Mozart för.  

 

Rogivande musik 

För visst är det något alldeles särskilt med pianomusik? Det är avkopplande och stressreducerande. Många skulle säga att det är perfekt instrumentell musik att ha i bakgrunden om man till exempel ska försöka sova, läsa eller plugga. Det fyller en rogivande funktion och man blir lugn och harmonisk. I stressiga storstäder hade man nog behövt lite mer pianomusik.

Det känns därför som en bra idé att köpa piano i Stockholm, till exempel. Folk där tycks alltid vara på väg någonstans och ha väldigt bråttom och tålamodet är inte alltid på topp. Låt dem istället lyssna på lite låtar spelade på piano. Eller ännu bättre, låt dem prova spela själv.  

 

Träning och tålamod 

Alla som har lärt sig spela piano kan nog hålla med om att det är någonting väldigt terapeutiskt i att låta fingrarna dansa över pianotangenterna. Fram strålar behagliga toner och man vill bara sluta ögonlocken, lägga sig ned och ta in musiken. Har du någon i din närhet som kan spela piano ska du skatta dig lycklig. Har du inte det, så bör du överväga om inte just du ska bli den personen. För alla kan lära sig spela ett instrument. Det handlar bara om träning och tålamod. Det gjorde det även för Mozart. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *