Se upp för oseriösa låssmeder

21 oktober 2021
patrick pettersson

editorial

Precis som man har telefonnumret till bankens spärrservice inlagt i mobilen ska man helst också ha telefonnumret till en pålitlig låssmed. Låsbranschen är full av oseriösa aktörer och det är lätt att välja fel låssmed i stressen när man låst sig ute eller tappat nyckeln. Då kan låsöppningen bli onödigt kostsam och i vissa fall måste även låsbytet göras om.

När man letar låssmed är det bra att välja någon i samma område som man bor. Då får man snabbare hjälp när man låst sig ute och det blir också billigare eftersom man slipper betala för låssmedens restid. En låssmed med en fysisk adress dit man kan gå för att exempelvis kopiera nycklar indikerar ett seriöst företag. Vill man också kolla upp om låssmeden är certifierad kan man göra detta hos SLR. 

 

 

En låssmed kan ge tips på hur man förbättrar inbrottsskyddet

En låssmed arbetar inte bara med låsöppning utan kan även hjälpa till med att installera nya och moderna låssystem och förbättra inbrottsskyddet. Det går att konsultera en låssmed och få tips på olika smarta lösningar och förbättringar. Detta brukar ofta vara kostnadsfritt i samband med en offertförfrågan. Är man exempelvis flera stycken som har access till en byggnad kan det underlätta och vara bättre att byta till ett elektroniskt system med passerläsare. Det finns elektroniska låssystem både med och utan knappsats och som öppnas med en så kallad blipp.

Ska man till exempel installera larm och byta flera lås, byta till ett elektroniskt låssystem, eller installera porttelefon etc, kan det vara bra att ta in offerter från några olika låssmeder för att jämföra priser. Fast man ska helst också jämföra märken och olika låssystems för- och nackdelar. Självklart ska också den låssmed man väljer att anlita arbeta med godkända låssystem som lever upp till de särskilda krav som försäkringsbolagen ställer. 

Fler nyheter