Tillsammans kan vi skydda oss mot oro och klotter

30 september 2020
Mikael Barani

Världen känns som en allt galnare plats för var dag som går. Är det inte det ena så är det det andra. I Sverige har vi länge varit besparade rätt mycket av denna oro, men nu höjs det alltfler röster om att saker och ting är påväg åt fel håll. Lösningen ligger förstås i att människor möts och återskapar det civilsamhälle som vi en gång hade mens om nu i mångt och mycket har försvunnit från kartan. Tillsammans kan vi skapa en vardag där vi tar hand om varandra och ser till att alla känner sig trygga.

Tillsammans mott klottret

En idé är att bygga vidare på den tradition av grannsamverkan som vi har i detta land. Det verkar redan hända ute på landsbygden där man till exempel kommunicerar med varandra genom chattprogram när man ser en okänd bil rulla igenom bygden. Visst kan det känns lite som ur någon thriller med ett tema kring inavel, men samtidigt är det kanske det som krävs för att vi ska skapa ett tryggare samhälle.

Dessutom kan man organisera sig kring att tillsammans städa upp i grannskapet där man bor. Visst är det bekvämt att fastighetsägaren kan beställa in klotterskydd i Malmö men samtidigt är det trist att det finns klotter till att börja med. Genom att föreslå bättre belysning och liknande lösningar så går det kanske att slippa sådana inslag där man bor.

För någonstans handlar det som sagt om att det är de boende i området som måste ta tillbaka sitt grannskap. Genom att arrangera små saker som loppisar tillsammans så får man ett fundament att bygga upp en samhörighet kring.
Vi häruppe i norr gillar ju att hålla oss för oss själva, men tiderna kräver nog att vi också ser till att tillsammans skapa en trivsam miljö för oss själva och våra barn att växa upp i.

Fler nyheter