teamp.se

läs mer här

Titta in i husets själ genom en ytterdörr med fönster

Du ska inte döma hunden efter håret eller boken efter omslaget. Insidan räknas också. Ja, du känner till klyschorna som handlar om att det inte bara är det yttre som räknas. Visst stämmer det också allt som oftast. I synnerhet när det gäller människor, men också när det gäller objekt. Hus är helt klart ett exempel på det. Ett riktigt ruckel kan förstås vara supermysigt på insidan. Ett fallfärdigt hus kan självklart även huseras av de snällaste människorna på jorden.  

Det innebär förstås inte att det på något sätt är förbjudet att ta hand om husets yttre. Framför allt kanske du ska lägga lite extra fokus på ytterdörren. Det är ändå ytterdörren som verkligen är porten mellan det yttre och det inre. Det är ytterdörren som möjliggör att du kan slå hål på de eventuella fördomarna baserat på husets utsida. Som möjliggör att få kliva in och lära känna både stugans personlighet och människorna som bor där.  

Det som finns i själen

Utifrån ovanstående perspektiv får din ytterdörr alltså en bildlig och djupare mening. Den är inte bara till för att praktiskt ta sig in och ut genom huset. Det finns en symbolik i ytterdörren. Bara gesten att öppna dörren för någon symboliserar värme, gästvänlighet och empati. En stängd dörr säger också väldigt mycket om en person. Men det går att kompromissa.

Du kan ju alltid skaffa en ytterdörr med fönster. Då kan du åtminstone titta ut från din ytterdörr. Ett första steg innan du kanske känner dig redo att öppna den fullt ut. Framför allt kan människor också titta in, om du vill ha det så. Då ger du också dina medmänniskor en hjälp på traven i att inte döma ditt hus vid första ögonkast. De kan se vad som finns på insidan. Vad som finns i själen. För det är väl det som betyder mest?