Vägmarkeringar skapar ordning ur kaoset

11 januari 2021
patrick pettersson

Vad vore trafiken utan vägmarkeringar? Kaos. Det är vägmarkeringar som skapar ordning för bilisterna. Det är tack vare vägmarkeringar som man vet var man ska köra. Som man vet var man ska svänga, vilket körfält man ska välja och när man ska stanna. För att inte tala om var man ska parkera. Tänk dig en gata utan vägmarkeringar. Folk hade kunnat parkera var som helst. Det hade blivit total oordning och ett kaos utan dess like.  

Vägmarkeringar är lite som en regelbok i trafiken. De berättar vad vi får och inte får göra. Var vi får lov att köra och var vi inte får. Det innebär två saker: vi är helt beroende av dem och reglerna måste respekteras. Det räcker att en person väljer att inte följa vägmarkeringarna så kan det vara förenat med döden.  

Ta till exempel de vägmarkeringar som symboliserar att vi inte ska korsa dem. En sådan är en heldragen linje. Förbjudet att köra över. Om du beslutar dig för att bryta mot den regeln kanske du kör på någon, eller riskerar själv att bli påkörd.  

 

Inte bara i trafiken

Men det är faktiskt inte bara i trafiken som det används vägmarkeringar. Ta bara skolgården som exempel. Många skolgårdar har en yta asfalt. Där målar man ofta upp banor av olika slag. Det kan vara allt från basketplaner till hopphagar.

Även detta hamnar inom kategorin vägmarkeringar. Eller åtminstone inom den kategorin som någon som arbetar med att måla vägmarkeringar skulle kunna tänkas få som uppdrag. Läs mer om vad de kan hjälpa till med här: https://www.svevia.se/vagmarkering 

Så det är med andra ord inte bara i trafiken eller på parkeringsplatser som det finns anledning att måla på marken. Ibland kan man göra det för sina barns skull. För att de ska få en roligare vardag i skolan eller på lekplatsen. Du bestämmer själv. 

Fler nyheter