Lär genom lek

24 april 2020
Eva Olsson
Lär genom lek

Att lära ett barn olika saker är mycket enklare genom lek, eftersom barnet har lättare att ta till sig kunskap vid sådana tillfällen. Det ska ju vara roligt att lära sig räkna och skriva och det är lättare ju tidigare man börjar med det. Att baka in kunskap i leken är förträffligt, då alla barn gillar att leka. Det är även viktigt att lära sig engelska på ett tidigt stadium, då det underlättar för dem när de sedan börjar grundskolan.

När barnet lärt sig alfabetet någorlunda, är ett bra exempel att man skriver lappar på saker som finns i ett rum med både svensk och engelsk text. Sedan läggs lapparna på de saker som överensstämmer med orden på lapparna. Barnen förstår då att den lapp som till exempel ligger på en stol, står också texten ”stol” och ”chair”. Får de dessutom högt ljuda orden ser de lätt sambandet med själva stolen och ordet.

Det gör det mycket enklare för ett barn att lära sig och ju enklare det är, desto roligare är det också. På det här sättet får de samtidigt som de lär sig även röra på sig när de går runt och letar lappar på olika saker, vilken är en ytterligare fördel då man vet att barn lär sig lättare genom rörelse.

En skola i Eskilstuna som heter Britishschools har en värdegrund att det ska vara roligt att lära sig nya saker genom lek och rörelse. Här får man också tidigt lära sig engelska och att det helt ska ske på barnens egna villkor. Här kan barnen börja när de redan är 1 år på British Minis förskola. De har också en grundskola som heter British Junior för årskurserna F-9. British Schools fokus ligger på kunskap, där barnen ska tycka det är roligt, meningsfullt och spännande att lära sig nya saker.

Fler nyheter