teamp.se

läs mer här

Säkra brandgenomföringar

Utan säkra brandgenomföringar och tätning kan en eventuell brand sprida sig ofantligt snabbt i en byggnad och leda till förödande konsekvenser. Människor kommer kanske inte att hinna ta sig ut i tid, och hela byggnaden brinner sedan ner. För att rädda liv är det viktigt att både äldre och nybyggda fastigheter förses med säkra brandgenomföringar som kan fördröja brandförloppet.

Genom att sakta ner en brand och försöka isolera den i brandceller, vinner man mer tid och människor hinner förhoppningsvis ta sig ut. Men även brandkåren får mer tid och hinner förhoppningsvis fram för att kunna begränsa branden och rädda byggnaden från att helt brinna ner. För att brandcellerna ska fungera så effektivt som möjligt måste alla genomföringar av rör, el, ventilation med mera isoleras och förses med så kallade brandgenomföringar. Låter man bli att brandtäta genomföringarna kommer elden i stället att kunna utnyttja dessa för att sprida sig.

Har man renoverat en byggnad måste man på nytt se över alla brandtätningar

Man brukar brandsäkra genomföringarna i en byggnad redan när man bygger och uppför den. Men vid minsta renovering och nyinstallation måste brandgenomföringarna ses över på nytt. Det kan räcka med att man flyttar en vägg för att brandceller ska sluta fungera, eller att man drar ny el i trappuppgången. Därför gäller det att som fastighetsägare ha som vana att alltid se över brandsäkerheten vid minsta lilla renovering eller installation. 

Självfallet kan man inte som fastighetsägare själv bedöma brandsäkerheten. För detta behövs det specialkunskaper om olika brandsäkra material för trä, betong och metall, och om hur man utför säkra brandgenomföringar. En byggnad måste även uppfylla vissa bestämda krav då det gäller brandsäkerheten. Genom att vända sig till ett företag som är specialiserade på brandtätningar för byggande får man hjälp med att se över byggnadens olika brandceller så att de fungerar så bra som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *