Värmepumpar för olika behov och plånböcker

25 mars 2021
Cecilia Olsson

Värmepumpar är en bra källa till värme i en fastighet, beroende på vilken modell man väljer så kan de även värma upp vattnet eller en pool och vissa kan fungera som härlig luftkonditionering under varma sommardagar. Några av de vanligaste värmepumparna på marknaden är luft-luftvärmepump, luft-vatten-värmepump och bergvärmepump. De har olika egenskaper som gör att de passar i olika hem. Vilken som fungerar bäst har bland annat att göra med närområdet, klimatet, fastighetens planlösning, budget och de behov som finns i hushållet. 

För- och nackdelar med olika värmepumpar

Luft-luftvärmepumpen värmer bäst i öppna utrymmen till exempel småhus med öppen planlösning. De kan inte producera varmvatten, men kan dock reverseras och fungera som luftkonditionering. Luft-luftvärmepumpen ger  billig energi och förbättrar dessutom klimatet inomhus. En luft-vatten-värmepump presterar bra ända ned mot en utomhustemperatur på -25 grader. De kan även producera varmvatten och har en steglös effektreglering (inverter) som gör att energiförbrukningen anpassas efter vad fastigheten kräver. 

Bergvärme är en trygg, säker och miljövänlig uppvärmningsteknik för alla typer av byggnader, stora som små, offentliga och privata. Nackdelen är att investeringskostnaderna är relativt höga, men det kan man snabbt spara in på att den ger driftsäker uppvärmning med extremt lång livslängd.

Experthjälp i Hultsfred

För att kunna hitta den bästa värmepumpen för sin fastighet kan det vara bra att ta hjälp från experter som kan värmepumpar. Crilles VVS och Värmepumpsteknik är värmepartner hos Bosch och återförsäljare för Daikin, men de arbetar även med andra märken på marknaden. De har genom åren specialiserat sig på försäljning, installation samt service av värmepumpar och är riktigt duktiga på att hitta lösningar som ger olika fastigheter den optimala källan till värme och/eller kyla. 

Crilles VVS och Värmepumpsteknik kan även hjälpa till med luftkonditionering i hemmet, på kontoret eller där kyla behövs, de ser till att rätt produkt blir installerad. Läs mer om deras tjänster på http://www.crillesvvs.se/produkter.

Fler nyheter