Förberedd på det värsta

29 april 2020
jonas olsson
Förberedd på det värsta

Det är aldrig fel att vara förberedd. Även på det värsta. Vem vet vad som kommer hända härnäst i en otroligt föränderlig och oförutsägbar värld? Idag rapporterar nyheterna konstant om katastrofer som influensavirus och pandemier, krig och svält och klimatförändringar och naturkatastrofer. Vart ska man ta vägen och fly när, inte om, dessa katastrofer blir verkliga för oss där vi befinner oss just nu? Det är aldrig en dum idé att skaffa sig ett skyddsrum. En tillflyktsplats som är nära till hands att ta sig till när katastrofen är här och nu. 

 

Riskbedöm läget  

Skyddsrum kan vara lite olika konstruerade beroende på vad man egentligen vill skydda sig emot och vilken risk som man vill skydda sig från. Vanligt är naturligtvis att rummet är säkrat med brandskydd så att ingen eld kan ta sig in i rummet. Därför är det såklart också vanligt att man kanske använder skyddsrummet mer som förvaring av viktigt material snarare än att man själv brukar det. Men vill du skydda dig från stormar, orkaner, hagel stora som fotbollar, kemiska vapen eller kärnvapenkrig får du se över hur du ska konstruera ditt skyddsrum. Gör en riskanalys och utgå från det.

 

 

Gör ditt skyddsrum personligt

Nästa fråga är: vad ska du ha i ditt skyddsrum? Hur länge planerar du att behöva vara där? Ska du packa konserver för flera veckor? Det finns inget bra svar på den frågan. Men fyll skyddsrummet, beroende på hur stort det är såklart, med saker som fyller dina grundläggande behov. Om mer utrymme finns kan du sedan fylla på med sådant du behöver för att hålla dig sysselsatt. Så börja med konserver, en säng och någon slags toalett och vattenkälla. Därefter får du överväga vad som ska prioriteras. Böcker? Pingisbord? Din Playstation? Det kan bli många, långa timmar i ett skyddsrum – men du överlever!  

Fler nyheter