Har du koll på vilka attefallshus regler som gäller?
Om man vill ha mer utrymme i form av en extra byggnad på sin tomt, utan att behöva krångla med bygglov, så kan ett attefallshus vara lösningen. Ett attefallshus kan ha flera användningsområden, man kan till exempel använda det som ett stort förråd om man har platsbrist i hemmet, det kan innehålla den bastu och relax i anslutning till poolen eller kanske fungera som ett fritidshus åt kusinen som bor långt borta.
Hur stort får man bygga?
Man kan bygga ett attefallshus som kan användas till precis det man vill utan att behöva ansöka om bygglov, så länge ytan inte överstiger 25 kvadratmeter om det ska användas som komplementbyggnad eller 30 kvadratmeter om det ska brukas som komplementbostadshus. Byggnaden får heller inte överstiga 4 meter från mark till taknock. Har man behov för flera mindre byggnader så kan man även bygga det utan bygglov, så länge man inte överskrider totalen av den tillåtna ytan.
Regler kan variera beroende på vad byggnaden ska användas till
Ska man bygga ett komplementbostadshus som ska användas till åretruntboende så måste man se till att det är utrustat med det man har behov av i ett hem, såsom toalett/badrum, någon form att köksdel där man kan tillaga mat samt även utrymmen där man kan förvara sina tillhörigheter. Byggnaden ska dessutom vara tillgänglighetsanpassad. Ska attefallshuset användas om fritidshus och inte som åretruntbostad så är kraven inte riktigt lika höga.
Regler och undantag man bör kolla upp
Det finns vissa områden där det inte är tillåtet överhuvudtaget att bygga attefallshus, oavsett om de ska användas som komplementbyggnad eller komplementbostadshus. Man ska därför alltid kolla upp vad som gäller i området där man bor. Man måste också komma ihåg att skicka in en anmälan till byggnadsnämnden samt få ett startbesked innan man sätter igång byggnationen. Läs mer om vilka regler som gäller när man ska bygga ett attefallshus.